Regulament

1. Generalități

Evenimentul Reșița Mountainbike Race este organizat de Asociația Bike Attack Reșița. Reșița Mountainbike Race este un concurs de ciclism Cross Country Olimpic – XCO și se adresează sportivilor amatori și profesioniști, fiind ultima etapă din CUPA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI DE XCO .

Agenda completă va fi anunțată din timp pe siteul nostur (rmr.bikeattack.ro) și pe pagina de Facebook a evenimentului – Resita Mountain Bike Race 2024.

2. Traseu

Traseul este in forma de circuit și are lungimea de aproximativ 4,4 km și 170 de m diferență de nivel, pe un tur. Participantii vor parcurge ture de traseu în funcție categoria la care sunt încadrați.

Cei care nu doresc sau nu reușesc sa parcurgă turele alocate categoriei, pot participa, însă vor intra în clasamentul doar cei care termina turele alocate.

Competiția se desfășoară pe dealuri, poteci și păduri. Marcajul traseului este realizat cu bandă de culoare albă și panouri cu săgeți indicatoare.

În locurile importante pe circuit vor fi arbitrii de traseu care vor direcționa concurenții și vor nota numerele de concurs pentru a evita neparcurgerea în totalitate sau scurtarea traseului.

3. Participarea

La concursul Reșița Mountainbike Race pot participa toți cei care au sunt nascuți în anul 2010 sau înainte de acest an. Participanții minorii vor fi însoțiți de un părinte sau tutore, care își va da acordul scris pentru participare prin completarea declaratiei pe proprie răspundere pentru minori.

  1. Declarația pe proprie răspundere pentru adulti – se completează la fața locului;
  2. Declarația pe proprie răspundere pentru minori – DESCARCĂ DE AICI;

4. Înscrierea

Înscrierile online pentru Reșița Mountainbike Race se efectuează prin completarea formularului de pe site, până la data de 27.09.2024, ora 23.59.

5. Taxa de participare

Valoarea taxei pentru cei înscriși online

100 de lei pâna la 15 august!

120 de lei până la 27 septembrie!

Taxa de înscriere pentru participarea cadetilor/juniorilor cu vârsta între 15 – 18 ani este 50% din taxa pentru adulți, adică 50 de lei, 60 de lei, în funcție de perioada de înscriere.

Modalitățile de plată sunt:

Online cu Cardul – link-ul este accesibil in momentul inregistrarii;

În caz de forță majoră, neprezentare la start, abandon, descalificare sau retragere din orice motiv, taxa de participare nu se returnează.

6. Categorii și premii

Categorii Sportivi licențiați Cupa României 

Elite M 23+ ani

Under 23 M 19-22 ani 

Elite F 19+ ani 

Cadeți M+F 15-16 ani 

Juniori M+F 17-18 ani 

Master 1 M+F 30-39 ani 

Master 2 M+F 40-49 ani 

Master 3 M+F 50+ ani 

Master 3 M+F 60+ ani

Amatori M+F 19+ ani


XCO Categorii Reșița Mountainbike Race

Elite Masculin 

Masculin 15-16 ani 

Masculin 17-18 ani 

Masculin 19-29 ani

Masculin 30-39 ani

Masculin 40-49 ani

Masculin 50+ ani

Masculin 60+ ani

Elite Feminin

Feminin 15-18 ani

Feminin 19+ ani



Categoria de concurs se calculează ca fiind diferența dintre anul în care se desfășoară concursul și anul nașterii concurentului. Minorii nu pot concura fără acordul părintelui sau tutorelui legal.

NOTA! O categorie este considerată validă doar dacă întruneşte condiția ca un număr de minim 3 concurenți la respectiva categorie să fie prezenți la start, în caz contrar categoria respectivă va fi cumulată cu cea superioară de vârstă, excepție făcând categoria 50+ ani care va fi cumulată cu cea inferioară.

Se vor acorda premii pentru primii 3 clasați la fiecare categorie.

7. Clasamente

Vor fi întocmite clasamente și se vor acorda premii primilor trei clasați din fiecare categorie doar daca au parcurs integral toate turele de circuit specificate.

Clasamentele provizorii se vor afișa în zona de start.

8. Startul

Startul competiției se va da începând cu ora 10:00 din poiana de pe Dealul Ciorii – Reșița, după cum urmează:

4 starturi, în funcție de numărul de participanți:

Cadeți, Juniori;
Amatori, Masters;
Elite, U23;
E-bike;

Alinierea la start se va deschide cu 10 minute înainte de plecarea în cursă.

9. Obligațiile participanților

  • Participanții trebuie să utilizeze o bicicletă mountain bike și sunt obligați să poarte cască de protecție pe toată durata desfășurării competiției.
  • Bicicletele electrice nu sunt permise;
  • Participanții trebuie să citească prezentul regulament și să participe la ședința tehnică;
  • Participanții sunt obligați să semneze declarația pe proprie răspundere și să-și asume riscurile ce pot rezulta prin participarea la acest concurs;
  • Numărul de concurs va fi montat la vedere pe ghidonul bicicletei, fiind interzisă modificarea acestuia. Nefolosirea sau pierderea lui însemnând lipsa încadrării în clasament;
  • Participanții trebuie să urmeze indicațiile organizatorilor și a personalului implicat în desfășurarea competiției;
  • În caz de abandon, să anunțe organizatorii;
  • Participanții trebuie să respecte regulile de protecție a mediului înconjurător.

10. Responsabilitatile organizatorului:

  • asigura pachetul de start pentru concurenti;
  • asigura traseul de concurs marcat corespunzator;
  • asigura puncte de rehidratare si verificare;
  • asigura plasarea punctelor de control pe parcursul traseului si respectarea ordinii de sosire a concurentilor la acestea;
  • asigura cronometrarea cu sistem de cipuri;
  • asigura siguranta la start si finish, prin paza si suport medical;
  • asigura efectuarea sedintei tehnice inaintea concursului;

In conditii meteo nefavorabile, organizatorul poate decide oprirea/amanarea/anularea competitiei sau modificarea/adaptarea traseului.

Nota: Organizatorul este exonerat de raspundere daca in timpul cursei publicul sau concurenții deterioreaza marcajele de ghidare.

11. Asistența tehnică, medicală și alimentarea

Asistența tehnică admisă în competiție se rezumă la înlocuirea sau repararea componentelor bicicletei, cu excepția cadrului;
În cazul oricărei defecțiuni tehnice concurentul va opri pe partea dreaptă a drumului, pe cât posibil în afara traseului și nu va împiedica buna desfășurare a competiției;
Se va asigura asistență medicală în zona de start/sosire și pe traseu;
Va fi disponibilă o zonă de alimentare și hidratare, in zona de start/sosire, în care participanților le este permis să se alimenteze din mers sau de pe loc. Aruncarea ambalajelor și a bidoanelor este permisă doar în zona de alimentare/hidratare.

12. Echipament obligatoriu

Bicicleta folosită în cadrul competiției trebuie să asigure maximă siguranță și eficiență din punct de vedere mecanic, cu frâne eficiente pe ambele roți.

Casca de ciclism trebuie purtată obligatoriu pe toată durata desfășurării concursului.

Numărul de concurs (furnizat de către organizatori) va fi montat la vedere pe ghidonul bicicletei, fiind interzisă decuparea sau modificarea acestuia.

13. Contestații

Orice concurent poate depune o contestație împotriva altui concurent, care nu a respectat regulamentul competiției sau împotriva deciziilor organizatorilor, în decursul unui interval de 30 minute de la sosirea acestuia, contra taxei de 50 lei. Termenul de soluționare se va realiza în 30 minute de la recepționarea acesteia. În cazul în care contestația va fi respinsă, taxa nu va fi restituită și nu se vor face modificări în clasament.

14. Descalificarea

Se aplică în următoarele situații:

Lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu;

  • Neparcurgerea în totalitate sau scurtarea traseului;
  • Comportamentul nesportiv, lipsa de respect față de concurenți, spectatori și organizatori;
  • Utilizarea ajutoarelor din afara concursului;
  • Consumul de alcool sau substanțe dopante;
  • Abandonarea ambalajelor sau deșeurilor de orice fel, în alte locuri decât cele prevăzute de organizatori;
  • Nerespectarea regulilor competiției și indicațiilor organizatorilor.

15. Responsabilități

Toți participanții la Reșița Mountain Bike Race participă pe proprie răspundere și sunt responsabili pentru propria siguranță.

Organizatorii, partenerii, sponsorii, voluntarii și personalul care participă la realizarea evenimentului nu sunt responsabili pentru orice fel de rănire, accident sau pagube de orice natură.

16. Anulări

În cazul în care desfășurarea concursului este împiedicată de evenimente de forță majoră sau de evenimente meteo nefavorabile, organizatorul are dreptul să decidă, după caz, anulare / amânarea / oprirea / devierea / prelungirea concursului sau modificarea traseului.

În cazul anulării evenimentului, participanții nu vor beneficia de nici un fel de compensații sau despăgubiri.

Prezentul regulament poate suferi modificari cu până la 72 de ore de ziua concursului.

Scroll to Top